Marquette University Al McGuire Center Renovation

Milwaukee, WI


Originally built in 2003, the Marquette University Al McGuire Center was once considered a state-of-the-art athletics complex. In order to stay on the cutting edge, Marquette needed to create a new environment for its current players and remake the Al McGuire Center into one of the premier training facilities in the United States.

The all-sports weight room, men’s basketball locker room and practice gym all underwent an extensive renovation. The locker room was retrofitted to include blue leather chairs, top-shelf wooden lockers, Marquette appropriate blue-and-gold mood lighting and a 90-inch high definition TV, all within a large oval-shaped space. The bathroom’s fixtures have a boutique feel to them and include frosted-glass, complete with MU-engraved doors for the individual showers. Additionally, the Kasten Gym, where the basketball team practices, has a new floor and a cleaner, more modern look.

The weight room has all new equipment, with each station equipped with a state-of-the-art computer that easily registers the player’s progress. The hallways are decorated with Marquette’s basketball legacy. Paying tribute to Marquette’s successful history is a glass case featuring the team’s jerseys through the years, as well as a mural homage to its All-Americans. The facility’s upgrades are simple, but classy and sharp.

Category /

Higher Education

Attributes /

Additions and Remodels

Architect /

Kahler Slater

Awards /

2014 ASID Wisconsin Annual Design Excellence Gold Award - Entertainment/Recreation